El català, una llengua digital i tecnològica?

Per Ernest Pérez-Mas, CEO de Parlem Telecom

La batalla lingüística ja no només es lliura als carrers, els mitjans, les aules, les administracions, la política o els jutjats sinó que es desplaça progressivament a un entorn més inabastable, incontrolable i virtual: el món d’Internet i les plataformes de continguts digitals. Quin paper hi té el català en aquest territori dinàmic on guanyen pes els usuaris adolescents o que es troben en la vintena? La lingüista Carme Junyent ha advertit en un llibre particularment crític (El futur del català depèn de tu, La Campana, 2020) que l’ús que en fa la joventut és el que determina el futur d’una llengua minoritària. “Quan els joves abandonen la llengua, aleshores la cosa es complica”, assegura, i el cert és que el català està perdent terreny entre les noves generacions i es fa necessari un canvi de perspectiva si volem que deixi d’estar en perill d’extinció.

No es tracta exactament d’activisme i militància (que també), sinó de normalització (real i no només institucional) en l’ús del català. L’imaginari juvenil necessita de referents tecnològics, d’emprenedors digitals, d’artistes, de creadors de continguts, que emprin la nostra llengua amb naturalitat evidenciant que no és un impediment per als seus èxits. Navegar i consumir continguts digitals en català ha de ser normal, no un mèrit, i cal tenir en compte que llengües dominants com el castellà o l’anglès s’imposen quasi per defecte a la xarxa, com si fossin més pròpies dels internautes. En som conscients?

Des de Parlem Telecom treballem en la catalanització del sector TIC des de la nostra fundació el 2014 i ho fem en un camp, el de les telecomunicacions, on la nostra llengua hi semblava tenir totes les de perdre. Però resignar-se hauria estat assumir una derrota. Per això, utilitzem el català en totes les nostres comunicacions empresarials i en tots els nostres canals. Per això, atenem els clients en la nostra llengua i fins i tot hem desenvolupat un xatbot amb intel·ligència artificial que parla català. Volem prestigiar la nostra llengua atorgant-li la normalitat que mereix: el català pot ser l’idioma d’una companyia que ja és referent europeu de proximitat en les telecomunicacions.

El compromís amb el català de Parlem Telecom va més enllà del dia a dia de l’empresa, ja que participem en múltiples campanyes de llengua i cultura, com la nova gira musical del grup Buhos, la producció d’un videoclip per al cantautor Gerard Aledo, la implicació en la campanya Llibreries Obertes en l’últim Sant Jordi confinat, el Torneig de Dramatúrgia de Balears per difondre l’escriptura teatral, la Setmana del Llibre en Català o la primera edició dels Premis El Temps de les Arts al País Valencià.

Ara bé, encara queda molt per camí per endavant. En un debat organitzat pel Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), l’expert en Internet Genís Roca considerava una oportunitat per al català el fet que grans plataformes com Netflix o YouTube ofereixin els seus continguts en funció dels interessos de cada usuari mitjançant algoritmes. “Saben el que escoltes i mires, i a partir d’això dedueixen el que t’agrada i et proposen altres continguts. Totes les indústries que conec van cap a la personalització i això és una bona notícia, perquè si em volen personalitzar el servei, m’hauran d’acabar parlant en català. És gairebé inevitable”. Convé tenir en compte les seves paraules per remar en la bona direcció: el català ha de ser un   a llengua tecnològica i digital o no serà.

Així doncs, a Parlem treballem cada dia per defensar la nostra llengua, per això ens han nominat als premis Martí Gassull i Roig com una de les empreses que més ha fet pel català. Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d’abril de 1969 – Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va ser un activista per la llengua catalana i un dels fundadors i principal impulsor de la Plataforma per la Llengua. El premi “Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua” es va anunciar el gener de 2013 per tal de recordar els valors que van guiar en Martí i alhora reconèixer aquelles persones i entitats que treballen en favor de la llengua catalana. Si vols votar a Parlem Telecom, ho pots fer de manera molt senzilla a través d’aquest enllaç.

Entrades relacionades

Entrades relacionades

Vols fer-te’n client?
1704876999659_Parlem_Laia_300