Alícia Ollé, directora d’operacions client de Parlem Telecom, al congrés STEM Women del 2020
Per Ernest Pérez-Mas,
CEO de Parlem Telecom
No deixa de ser frustrant que en la majoria de carreres universitàries TIC catalanes la presència de dones estudiants segueixi sent residual, com si la necessària feminització que ha viscut la nostra societat en els últims anys hagi deixat al marge determinats sectors. Com és possible que seguim ancorats amb xifres d’enginyeres llicenciades semblants a les de temps més masculinitzats, com els anys 80? Des de Parlem Telecom ens neguem a resignar-nos davant d’aquesta realitat i hem decidit actuar de soca-rel per desmuntar aquesta anomalia.
El dia de la marmota de les proclames que reclamen més talent femení TIC cada 8-M només podrà superar-se si es treballa cada dia a dia per trencar les inèrcies i els marcs mentals establerts: cal fomentar més vocacions femenines tecnològiques intervenint en l’àmbit escolar i cal fer més visibles les referents professionals del nostre sector, com a mostra tangible del bon futur al qual poden aspirar les futures estudiants. Per aquest motiu, ens hem sumat a iniciatives pedagògiques com 100tífiques i a esdeveniments reivindicatius com l’STEM Women Congress.
Però això no és suficient. Les empreses TIC tenim una responsabilitat per trencar la bretxa de gènere i aspirar a una desitjable paritat, que encara sembla tristament llunyana. Què més hi podem fer ? El primer seria tenir una cultura empresarial inclusiva i diversa. L’entrada de dones a les nostres companyies no és una qüestió de quotes sinó una veritable possibilitat transformadora. Sincerament, no podem ignorar el punt de vista de la meitat de la nostra ciutadania. El segon seria actuar amb valentia i humilitat: el talent femení que incorporem no pot limitar-se a càrrecs secundaris, sinó que ha de formar part també de la cúpula de les empreses TIC. Els homes hem de cedir terreny en la presa de decisions: les altes directives hi tenen molt a dir. El tercer seria invertir en projectes que facilitin aquesta transformació femenina establint aliances amb el món educatiu que vagin més enllà del nostre dia a dia professional. Si vetllem amb les universitats per atraure les dones al sector TIC, ja tenim bona part de la partida guanyada: les candidates als llocs de feina que generem s’incrementaran amb el pas dels anys.
Des de Parlem Telecom, ens guiem per aquests eixos feminitzadors i hem incorporat al nou Consell Assessor de la nostra companyia el talent de Susana Prado, enginyera informàtica per la Universitat Rovira Virgili i guanyadora del Premi Dona TIC 2019. A més, preveiem ampliar enguany el nostre Consell d’Administració amb una destacada directiva femenina, i en l’últim any hem incorporat al nostre equip un total de 12 dones dins dels diversos departaments de la nostra operadora de telecomunicacions. Aquesta xifra ens apropa, actualment, ja al 40% de professionals femenines amb 19 dones en una plantilla de 49 persones. Sens dubte, a Parlem Telecom parlem d’igualtat i aspirem a aconseguir-la entre tots i totes ben aviat.