Quines aplicacions ajuden a rastrejar la Covid19 i com funcionen?

Arriben festes, dinars, sopars… Dies en què volem estar amb els nostres, però aquest any ho tenim complicat. El coronavirus ha fet que aquestes dates estiguin marcades pel toc de queda i pel límit de persones reunides. L’augment de casos ha fet que les mesures siguin  restrictives i, com a societat, hem de respondre correctament enfront aquesta situació. En un present marcat per les tecnologies i on els Smartphones tenen una presència gairebé total, les aplicacions mòbils poden ser una eina molt útil per ajudar-nos a reduir els contagis. És per aquest motiu que s’han desenvolupat un seguit d’aplicacions que ajuden a rastrejar la Covid19.

Aplicacions Covid19

No són poques les aplicacions que s’han creat per detectar a les persones que tenen coronavirus o han estat en contacte amb positius, per calcular la distància social, recordar-nos que ens hem de rentar les mans, geolocalitzar persones malaltes o atendre els pacients. També cal destacar que Google i Apple fan servir tecnologia Bluetooth per ajudar els governs i les agències de salut a reduir la propagació de virus.

A continuació parlarem de les dues aplicacions que s’han fet més populars. A Catalunya, l’aplicació que més bons resultats està donant és Stop Covid19 i en l’àmbit estatal és Radar Covid.

Aplicació Radar Covid

Radar COVID és una eina creada per identificar contactes estrets de forma anònima i així contribuir a tallar les cadenes de contagi. Aquesta aplicació, creada per la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, funciona a través del mòbil i de la tecnologia Bluetooth i permet portar un registre de contactes amb qui t’has creuat, comunament conegut com a rastreig de contactes. Aquesta informació es fa servir per determinar si tens risc d’haver-te infectat de COVID-19, en detectar a través del mòbil si vas estar a prop d’algú que més tard confirma que està infectat. Per fer-ho, es té en compte les persones amb les quals t’has creuat els 14 dies anteriors a menys de 2 metres de distància, per un període de més de 15 minuts.

Com funciona Radar Covid?

L’aplicació Radar Covid 19 funciona a través d’un sistema que es basa en la connectivitat Bluetooth. Quan instal·les i actives l’aplicació, es genera un codi anònim que canvien passats entre 10 i 20 minuts i es transmeten als mòbils propers mitjançant Bluetooth.

És a dir, si vas a un restaurant, i tens una persona al costat que té coronavirus, però encara no ho sap, els vostres mòbils guardaran les respectives claus de cada un  i registraran el contacte. Al cap d’uns dies, quan la persona ja sap que està contagiada, ho confirma a l’aplicació. L’endemà, tu et descarregues la llista actualitzada d’identificadors amb contagis confirmats i li veuràs una notificació de risc de contagi, ja que el codi contagiat va estar a prop teu.

Simplement has de descarregar-te l’aplicació, disponible per Android i per Iphone i anar comprovant el teu estat.

Aplicació Stop Covid19 CAT

L’aplicació Stop Covid19 CAT es tracta d’una eina de codi obert per ajudar a frenar globalment l’expansió de la Covid19. Permet fer el seguiment i la vigilància dels seus símptomes a través de l’aplicació. L’usuari pot controlar l’evolució dels símptomes i seguir les indicacions i els consells en cada situació.

Gràcies a aquestes dades, sempre que l’usuari doni el seu consentiment, les autoritats sanitàries poden geolocalitzar els casos per dur a terme el control epidemiològic de la pandèmia al territori.

Com funciona Stop Covid19 CAT?

Per poder usar l’aplicació per frenar el coronavirus l’usuari s’ha de fer una prova simptomatològica mitjançant un test al qual s’hi accedeix registrant-se amb el Codi d’Identificació Personal (CIP) de la targeta sanitària. Aquesta autenticació i prova del possible diagnòstic queda enllaçada amb la Història Clínica Digital de l’usuari, aspecte que permet als professionals sanitaris fer un seguiment assistencial personalitzat i considerar altres dades clíniques rellevants del pacient. En cas de possible diagnòstic positiu, la persona rep consells i protocols d’actuació per part dels professionals sanitaris.

Pots descarregar-te l’aplicació tant per Android com per Iphone.

Entrades relacionades

Entrades relacionades