Terminologia en català món digital

Quina és la terminologia correcta en català en el món digital?

Terminologia en català món digital

Brand storytelling, content management, big data… segur que aquestes paraules i moltes d’altres del món digital les has escoltat més d’una vegada. Són paraules en anglès que usem per a la seva actualitat, representativitat i l’àmplia difusió que tenen. Però… sabies que també existeixen denominacions en català per referir-nos a aquests termes?

Aquí teniu la nostra selecció de termes digitals que també podem dir en català:

Dades massives
Big data
Conjunt de dades que pel seu volum, la seva naturalesa i la velocitat a què han de ser processades ultrapassen la capacitat dels sistemes informàtics habituals.

Contingut de marca
Branded content
Contingut informatiu, d’entreteniment o lúdic produït o promogut per una marca, que pot ser d’interès per al seu públic objectiu, en què se solen reflectir els valors de la marca.

Galeta
Cookie
Fitxer amb informació sobre els hàbits, les preferències i les pautes de navegació d’un internauta que visita una pàgina web, que el servidor envia al disc dur del dispositiu de l’internauta mitjançant el navegador.

Proveïment participatiu
Crowdsourcing
Pràctica, normalment d’una organització, consistent a obtenir serveis, idees o continguts per mitjà d’una crida a la participació voluntària d’un públic ampli, generalment a través d’Internet.

Compromís
Engagement
Vincle de fidelitat que un usuari o comunitat estableixen amb una marca determinada a conseqüència de l’experiència positiva que els genera interaccionar-hi i, en general, de l’afinitat que hi senten, que és promoguda per la mateixa marca mitjançant accions en les plataformes digitals.

Anunci emergent
Pop up ad
Anunci publicitari que apareix automàticament a la pantalla dels dispositius quan accedim a una pàgina web, en una finestra sobreposada a la del contingut actiu.

Disseny web responsiu
Responsive design
Tècnica de creació i desenvolupament de llocs web que permet adaptar el format dels continguts del lloc a les característiques de qualsevol pantalla o dispositiu d’accés.

Estafa
Scam
Delicte consistent a estafar econòmicament algú de qui s’ha guanyat la confiança mitjançant tècniques d’enginyeria social, generalment a través de la missatgeria electrònica.

Relat de marca
Storytelling
Recurs creatiu consistent a explicar una història real o de ficció que reflecteixi els valors d’una marca, amb l’objectiu d’establir un vincle emocional amb el públic objectiu i fer-li arribar de manera eficaç un missatge determinat.

Piulada, repiulada
Tweet, retweet
Missatge curt, amb un nombre de caràcters limitat, publicat instantàniament en un microblog o xarxa social.

 

Hem aprofitat les definicions que apareixen al portal termcat.cat, que coordina tota l’activitat terminològica catalana, garantint que tots els sectors del coneixement afavoreixin l’ús dels mots correctes i normalitzant els neologismes, com la majoria que veureu a continuació. I és que el món digital és tot un repte per a l’adaptació lingüística de totes les llengües.

Entrades relacionades

Entrades relacionades