CatVers

CatVers: El metavers en català ja és una realitat

CatVers

El 10 de gener es va presentar a Barcelona el CatVers, el metavers en català que vol convertir-se en el món virtual de referència a Catalunya i que té per objectiu promoure la llengua i la cultura catalanes en l’àmbit digital.

El CatVers és un món virtual que ja existeix. Podeu accedir.hi a través del portal catvers.cat. La web encara no està plenament activa, però s’hi pot trobar una “versió beta“. És un projecte del Centre Blockchain de Catalunya, el CBCat, que compta amb el suport del Govern de la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona. La previsió és que es vagi desplegant al llarg d’aquest any per mitjà de la tecnologia blockchain. Primer, permetrà fer reunions organitzades per entitats o institucions, més endavant hi entraran les exposicions d’art i, per últim, permetrà crear esdeveniments multitudinaris, com concerts. Tot en català.

Per a Jordi Puigneró, actual vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya i conseller de Polítiques Digitals i Territori el CatVers és “un gran pas en la construcció de la nació digital catalana” i per això aquest 2022 el seu departament ha més que duplicat el pressupost del Centre Blockchain de Catalunya fins als 400.000 euros.

El CatVers no només serà un metavers desenvolupat a Catalunya, i inspirat en la nostra cultura, sinó que, a més, l’idioma vehicular serà el català, ja que la supervivència de la nostra llengua passa pel seu ús en l’entorn digital. En aquest sentit, és un projecte que lliga amb els principis de Parlem Telecom, i és que precisament nosaltres formem part de la CatalanDAO des del mes de desembre, una organització que persegueix la mateixa meta.

Ulleres de realitat virtual

Què és un metavers?

El Metavers és un món virtual, en el qual ens connectarem utilitzant una sèrie de dispositius que ens faran pensar que realment estem dins d’ell, interactuant amb tots els seus elements. Serà una mena de viatge a un món totalment nou a través d’ulleres de realitat virtual i altres complements que ens permetran interactuar amb ell, eliminant per complet la barrera entre la realitat i la ficció i creant una xarxa o espai en el qual podrem viure experiències virtuals, interactuant amb altres usuaris en tots els àmbits de la vida (laboral, educatiu, sanitari, lúdic, etc.)

Els mons virtuals no són res nou, i n’existeixen una gran quantitat d’ells, sobretot en el sector dels videojocs. En la majoria d’ells, com a usuari t’has de crear un personatge o avatar, i t’endinses en aquest món per viure aventures a través del teu ordinador. No obstant això, el metavers no cerca ser un món de fantasia, sinó una espècie de realitat alternativa en la qual podrem fer les mateixes coses que fem avui dia fora de casa, però sense moure’ns de l’habitació.

La clau d’aquest metavers és que pugui ser totalment immersiu, o almenys molt més del que és l’actual realitat virtual. Tindrem unes ulleres que ens permetran submergir-nos en el metavers per mitjà d’uns sensors que registraran els nostres moviments físics perquè el nostre avatar dins d’aquest metavers faci exactament el mateix.

El cas de Facebook amb ‘Meta’

Fa uns mesos Facebook va anunciar que es passava a dir Meta. El motiu del canvi va ser per liderar la construcció d’un metavers. Amb l’objectiu de convertir-se en pioners en aquest camp, l’empresa va voler invertir molts recursos per la creació d’un univers virtual, amb el qual hi ha contractat a més de 10.000 persones, únicament a Europa. Malgrat que la xarxa social va patir una de les crisis de publicitat més profundes i greus, derivada pel canvi profund d’imatge i d’identitat, Mark Zuckerberg s’ha erigit en el líder d’una revolució tecnològica a Internet que vol englobar les nostres vides perquè deixem de navegar per la web i comencem a viure-hi.

 

Entrades relacionades

Entrades relacionades