Personalitats reconegudes a Catalunya defensen el català amb Parlem

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida de Parlem (@parlem_grup)

Personalitats reconegudes a Catalunya defensen el català amb Parlem

De cara a barraca. A boca de canó. Joc ras. Escapolir-se de l’escomesa. Són algunes de les expressions genuïnament catalanes que empra per parlar de futbol Michel Sánchez, l’entrenador del Girona FC, que és una de les moltes personalitats de la cultura i l’esport que s’han sumat, amb vídeos a Instagram, a la campanya “Perquè és la meva” de Parlem en defensa de la nostra llengua. Amb aquesta iniciativa volem millorar la situació del català difonent una idea fonamental: cal parlar-lo en tots els contextos de la nostra vida quotidiana com a primera opció, sense complexos. També al terreny de joc, és clar.

Així ho recorda en el seu vídeo la comunicadora i creadora de continguts Laura Grau, que diu prou a la “catalanofòbia interioritzada” que molts parlants tenim quan descartem l’ús del català en certs entorns on domina el castellà, com quan comprem, anem a una comissaria o fem una gestió telefònica. Si els catalanoparlants no canviem el xip i actuem de forma proactiva en aquesta lluita diària, hi ha un risc evident de convertir-la en una llengua de segona.

El català, que està tenint molt de pes en les converses polítiques d’aquests darrers dies entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont, és també protagonista d’un gag memorable a càrrec de l’actor Pep Plaza. En el vídeo, que s’integra dins de la campanya de Parlem, l’humorista adopta l’aspecte del president espanyol i mira de convèncer telefònicament Puigdemont perquè voti a favor de la seva investidura. L’estratègia no pot ser altra que passar-se al català imitant les veus de diverses personalitats, com són Joan Pera, Pep Guardiola, Quim Monzó o Tomeu Penya. Tindrà èxit? Aconseguirà el català suficient reconeixement?

L’humor, com hem vist, és una de les eines més potents per impulsar la llengua, com bé sap l’actriu Mònica Glaenzel, que en el seu vídeo conversa amb un gat negre amb la veu de la mítica Emma de Plats Bruts, o com també n’és conscient el periodista Andreu Juanola, que ha revolucionat l’humor esportiu radiofònic amb La Sotana, i participa en la campanya perquè “si perdem el català, ho perdem tot”.

Tampoc podem oblidar-nos dels dialectes, que són la prova incontestable de la varietat i riquesa de la nostra llengua. De fet, la creadora de continguts i editora audiovisual d’Amposta Cèlia Espanya ha assolit l’èxit professional sent fidel a les seves arrels ebrenques, que defensa “amb orgull, respecte i amor”. En el seu vídeo per a la campanya, encoratja la gent a “defensar lo vostre dialecte” en llengua catalana per tal de poder seguint expressant-nos “des de l’ànima”.

I què podem dir de la nostra cultura? Si la campanya “Perquè és la meva” es construeix a partir del poema La meva llengua, d’Apel·les Mestres, l’actriu Sílvia Bel opta en el seu vídeo per recitar un altre poema llegendari: Molt he estimat i molt estimo encara, de Miquel Martí i Pol. Estem disposats a deixar d’estimar en català? La campanya de Parlem, on també han participat l’actriu i imitadora Agnès Busquets, el cuiner Marc Ribas i els futbolistes Arnau Martínez i Aleix García, vol impedir-ho. Perquè és la meva, perquè és la nostra.

Entrades relacionades

Entrades relacionades

Vols fer-te’n client?
1704876999659_Parlem_Laia_300