STEM Women és una iniciativa que dóna visibilitat, promoció i suport al talent femení en l’àmbit de les STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). El principal objectiu és lluitar per la igualtat d’oportunitats i l’empoderament de les dones en el món tecnològic. Enguany, el congrés se celebra virtualment el 12 de novembre i Parlem Telecom n’és el soci tecnològic patrocinadors.
Un dels principals reptes de la perspectiva de gènere en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) és trencar amb aquest món masculí i masculinitzat i fer entendre que les dones tenen les mateixes capacitats de treball i lideratge que els homes. D’aquesta manera, es podrà anar reduint la falta de referents femenins i donar la visibilitat que es mereixen totes i cada una d’elles.
Segons revela l’informe ‘L’ecosistema de les TIC des de la perspectiva de gènere a Barcelona’, “a les universitats tan sols un 13% de les dones es formen en graus TIC, i a la formació professional només un 6% de noies es decanten per estudis d’informàtica i comunicació.”
Les dades parlen per si soles i és que a Catalunya, en l’àmbit de les TIC la branca d’activitat és del 30% de dones enfront del 70% d’homes segons un informe de l’Observatori de la Igualtat de Gènere. Un dels principals problemes que hi trobem és que no hi ha referents femenins, començant pels llibres d’informàtica i tecnologia d’ESO on només hi ha dos referents femenins, en contraposició amb 236 de masculins. De fet, en el cas de la informàtica no apareix cap referent femení als manuals, segons aquest estudi del diari Ara. Això fa que les nenes que es troben en aquesta franja d’edat no es puguin veure reflectides en aquests càrrecs. És per aquest motiu que iniciatives com STEM Women són necessàries per donar la visibilitat que es mereixen i mostrar que les dones també tenen cabuda en aquest món. A tot això, també se li suma que moltes dones es veuen afectades per l’anomenat “sostre de vidre”; és a dir, una sèrie de limitacions per ascendir laboralment.
Un altre dels motius que dificulten l’accés de les dones a les TIC és la bretxa salarial. Aquesta queda totalment esbiaixada per les professions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques); dels 48 graus universitaris que engloben STEM, les dones només tenen presència majoritària en 11, el 38% de les dones tenen un contracte temporal, mentre que dels homes en són un 27% i quasi el 30% d’homes graduats tenen ingressos més alts; el doble que el percentatge de dones(15,2%).
En definitiva, cal trencar amb aquesta barrera, amb els estereotips i amb els prejudicis per tal de donar visibilitat i poder a les dones en el món de les tecnologies de la informació i la comunicació.
Quin és el paper de Parlem Telecom?
A Parlem Telecom tenim clar que les dones tenen un paper crucial en el sector tecnològic i volem demostrar que també poden optar a alts càrrecs. Un clar exemple que tenim en el nostre equip és Alícia Ollé, directora d’Operacions de client, que ha participat en una taula rodona del congrés per exposar la seva experiència i mostrar des d’un punt de vista personal aquestes desigualtats, així com demostrar que és possible arribar a alts càrrecs.
Com a operadora de telecomunicacions implicada en el món de les TIC, hem decidit patrocinar el congrés STEM Women per tal d’ajudar a donar visibilitat a les dones en aquest sector. A més a més, estem orgullosos de poder donar l’exemple de l’Alícia Ollé i mostrar, així, un referent més a totes aquelles nenes que es plantegin estudiar una carrera universitària STEM.