Parlem rep el Premi Nacional Joan Coromines pel seu compromís amb la normalització de l’ús del català

Parlem rep un dels guardons dels XX Premis Nacionals Joan Coromines per la seva aposta per l’ús i la normalització del català en el sector de les TIC. Els reconeixements els lliura cada any la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) a persones i entitats que destaquen pel seu compromís amb la llengua, la cultura i la nació catalanes. En el cas de Parlem s’ha tingut en compte que és una empresa amb voluntat de ser l’operadora de telecomunicacions de referència a Catalunya, amb uns valors de marca lligats a la catalanitat, la cultura i la història, basats en la identitat i el sentiment de pertinença com a catalans.

El lliurament de premis va tenir lloc el dissabte 12 de novembre al Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca del Penedès. En nom de Parlem, va recollir el guardó l’enginyer tècnic en Telecomunicacions, Manolo Ginart, responsable del desplegament de xarxa pròpia, la integració tecnològica de les operacions de M&A i les Operacions de Xarxa de l’operadora. A continuació us reproduïm el discurs d’agraiment pel reconeixement a la trajectòria lingüística de Parlem.

Continuar lluitant per la llengua

“Des de Parlem ens sentim honrats per aquest reconeixement que ens atorga la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana, la CAL, una entitat amb la qual compartim valors culturals i arrelament al territori. La defensa de la llengua pròpia és, més que mai, una qüestió troncal en la cohesió social i els Premis Nacionals Joan Coromines ens esperonen a continuar lluitant per preservar-la

Com el nostre nom indica, Parlem és una operadora de telecomunicacions basada en la llengua, i això fa que siguem la primera companyia monolingüe nascuda dins del nostre sector, que empra el català internament i externament, sense complexos

Internament, l’ús de la llengua catalana és absolutament normal i, a més, està recollit en els contractes dels nostres treballadors com l’idioma de relació habitual en tots els àmbits. Com que som una companyia amb seu a Barcelona, a l’àrea metropolitana, els membres del nostre equip són d’orígens diversos, tant geogràfics com lingüístics. Això no impedeix que tots es relacionin, oralment i per escrit, en català. El mateix passa externament, amb els nostres clients i proveïdors.

Per tant, naturalitzem l’ús de la llengua en una companyia innovadora i tecnològica i alhora ho fem en un sector, el de telecomunicacions, on el català té escassa presència. Podríem dir que mai no hem tingut cap incidència, que la nostra convicció ens ha permès utilitzar el català allà on faci falta. Ara bé, també és cert que en una ocasió ens van amenaçar legalment i ens vam veure forçats a incloure rèpliques automatitzades en castellà i anglès del nostre lloc web, que és, òbviament, en català. Com hem vist, encara cal treballar més per a una absoluta normalització.

El món s’explica o te l’expliquen. Igual com passa en altres sectors, com poden ser el de la distribució alimentària o el del vi, per exemple, el fet que existeixi Parlem ens explica com a catalans al món. I això fa que nosaltres puguem explicar-nos al món des d’un punt de vista de companyia tecnològica, de companyia puntera, de companyia que inverteix en altres start-ups amb a una acceleradora pròpia per a l’emprenedoria del país, Parlem Ventures, i que patrocina entitats i esdeveniments que afavoreixen la llengua des d’una vessant cultural, social o esportiva. 

Col·laborem amb Plataforma per la Llengua i Ateneu d’Acció Cultural, donem suport a grups musicals que canten en català i impulsem el projecte Parlem Itinera que porta música en viu a 120 micropobles de Catalunya, organitzem concursos de relats a les xarxes socials per Sant Jordi, col·laborem tecnològicament amb la Setmana del Llibre en Català, hem creat un xat conversacional en català amb identitat pròpia mitjançant intel·ligència artificial i, entre d’altres accions, hem fet arribar a la ciutadania la campanya de conscienciació lingüística Trenquem el silenci. Parlem català.

De la mateixa manera, també patrocinem entitats del territori com el Futbol Club Girona, el Club Patí Vendrell, el Club Patí Calafell i les lligues d’Hoquei Patins i la lliga E-Sports de la Federació Catalana d’Esports. A més, hem signat acords socials amb la Creu Roja per afavorir la comunicació telefònica dels refugiats ucraïnesos amb les seves famílies o amb el Col·legi de Metges de Barcelona per posar en contacte malalts de Covid-19 aïllats als centres hospitalaris amb els seus familiars durant la pandèmia. 

Aquesta és una manera d’explicar-nos al món com a ciutadans de parla catalana compromesos amb el territori i ho fem des d’una companyia que presta un servei de telecomunicacions a Barcelona, la cinquena ciutat europea en creació d’start-ups i atracció d’inversió estrangera. Pensem que és molt important que en els sectors rellevants de l’economia hi hagi companyies que expliquem el país a fora i que no ens l’hagin d’explicar des de fora. Nosaltres hem de donar a conèixer quins són els nostres cotxes, els nostres vins, la nostra roba, les nostres empreses, etc.

Així mateix, en l’àmbit econòmic, Parlem és una companyia tecnològica que desenvolupa tota la seva activitat aquí -amb els seus directius, els seus impostos i els seus llocs de feina-, de manera que no només prestigia la ciutat, sinó que també contribueix a generar una riquesa que s’escampa pel país. I això és important perquè més del 90% de les relacions econòmiques de Catalunya en el sector de les telecomunicacions s’esdevenen amb companyies que no són d’aquí, de tal manera que ens convertim, malauradament, en un territori extractiu de riquesa per a les grans operadores mundials. Per tant, el que hem de fer nosaltres és ser una companyia catalana que doni uns serveis iguals de bons, igual d’orientats als clients, però pensant en la gent d’aquí i fent que tot el que generem es quedi a casa nostra.

Esperem poder seguir desenvolupant aquesta ambiciosa tasca els propers anys i fer-ho sempre en català, la llengua que ens uneix i a la qual mai renunciarem.”

Entrades relacionades

Entrades relacionades

Vols fer-te’n client?
1704876999659_Parlem_Laia_300