Èxit del Festival Itinera Parlem, que descentralitza la cultura en pobles petits

A Parlem la cultura, la proximitat i el territori formen part de la nostra manera de fer i ho demostrem amb fets: la tercera edició del Festival Itinera Parlem ha estat un èxit. El certamen que descentralitza la música en directe per fer-la arribar a pobles petits, del qual en som patrocinadors principals, ha aplegat 18.000 espectadors en els seus 200 concerts de música de 125 artistes programats des d’abril a octubre. S’ha pogut escoltar jazz, blues, soul, gòspel i músiques del món en espais emblemàtics dels micropobles de Catalunya. Es tracta de poblacions de menys de 1.000 habitants que sovint no tenen accés a la cultura, però que gràcies a iniciatives com Itinera Parlem poden gaudir de talent local i internacional.

L’acte de cloenda celebrat aquest dijous 26 d’octubre a l’Església de Santa Maria de Miralles (Anoia) va comptar amb la presència del director general de Parlem, Xavier Capellades, que en el seu discurs va destacar la unió de la companyia amb la cultura: “Ens omple d’orgull que aquest festival tingui el nostre cognom perquè compartim valors: el valor de la proximitat i el valor d’actuar en local, però amb una ambició global”. Alhora, va dir que “aquests bons resultats són per aquest tipus d’apostes i perquè tenim ànima i valors, després això s’acaba veient en els resultats finals”.

Itinera Parlem, que pretén donar visibilitat als entorns rurals i redescobrir el patrimoni cultural d’arreu d’Europa a través de la música, ha experimentat un creixement de 10.000 espectadors en tres anys. En aquest sentit, el director del festival, Marcel Marata, va agarir en l’acte de cloenda el suport de tots els que han fet possible el projecte i ha subratllat “l’excel·lent ràtio de satisfacció tant dels micropobles com dels espectadors”. D’altra banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va reivindicar la necessitat de descentralitzar la música, ja que “és molt important que la cultura la tinguem tots i totes ben a prop”.

Varietat
Una de les particularitats d’aquest festival itinerant, que arriba a poblacions molt aïllades, és que connecta comunitats i amplia el circuit professional dels músics. Des del seu naixement a Catalunya el 2021, s’ha expandit al País Valencià, les Illes Balears i Castella-la Manxa. En els pròxims mesos arribarà a Occitània, Sardenya i Canàries. A més del valor de l’intercanvi cultural, dona suport a les llengües minoritàries com el català, el gallec, el sard o l’occità, una qüestió fonamental per a Parlem que, com a companyia, sempre ha impulsat l’ús normalitzat i desacomplexat de la llengua catalana en tots els àmbits.

Entrades relacionades

Entrades relacionades