Per no oblidar d’on venim i recordar cap on anem

Per molts catalans l’1 d’octubre és una data significativa i emotiva, ja que fa referència al referèndum d’independència que es va celebrar aquell diumenge del 2017, el qual va generar un gran impacte en la política espanyola, creant un debat polític i social a Catalunya i a tot Espanya.

Aquesta data ha quedat remarcada en la memòria de Catalunya i, com a recordatori d’aquest esdeveniment i de lluita per la independència, desenes de municipis catalans hi han dedicat espais públics com ara places, carrers, parcs i fins i tot centres cívics o pavellons, eliminant referències a la monarquia, Guàrdia Civil o personatge proscrits per la llei de la memòria, donant significat al clam “els carrers seran sempre nostres”, ja que ara ja es pot dir que molts carrers i places de Catalunya ja són de l’1 d’octubre.

Aquest article explora algunes d’aquestes places i el seu significat.

  1. El municipi on havia de votar el president Carles Puigdemont, Sant Julià de Ramis, va ser batejada plaça de l’1 d’octubre, just després d’un ple extraordinari convocat el dia 2 d’octubre del 2017.
  2. La població pionera va ser Vilagrasseta, que mesos abans del referèndum va nomenar una plaça com a 1 d’octubre.
  3. A Tortosa, per exemple, el canvi de nom d’un carrer va servir per eliminar el record del nomenclàtor Joaquim Bau, alcalde del Baix Ebre durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera.
  4. Una de les més conegudes a Catalunya amb aquest nom és la plaça de Vic. Convertida en l’epicentre de manifestacions i actes polítics cada any quan es commemora l’aniversari del referèndum.
  5. La plaça de Girona també és una plaça de recordatori i homenatge als esdeveniments d’aquell dia, quan els ciutadans van votar massivament malgrat l’oposició del govern espanyol.
  6. I, la plaça de Barcelona on va tenir lloc diverses concentracions durant els esdeveniments de l’1 d’octubre del 2017, quan les autoritats van intentar impedir la celebració del referèndum també és anomenada 1 d’octubre.

Així doncs, aquestes places serveixen com a recordatori constant dels fets d’aquell dia, donant força al crit català “ni oblit ni perdó”. Per alguns, aquest nom són un símbol de resistència i de la lluita per l’autodeterminació de Catalunya, mentre que per altres poden ser vistos com a polèmica i debat. Això explica la complexitat i riquesa de la història i la cultura catalana.

Tot i això, la política i història de Catalunya estan en constant evolució, i per això, els noms d’aquestes places serveixen com a punts de referència per la memòria de tots els catalans.

Entrades relacionades

Entrades relacionades