Per molts catalans l’1 d’octubre és una data significativa i emotiva, ja que fa referència al referèndum d’independència que es va celebrar aquell diumenge del 2017, el qual va generar un gran impacte en la política espanyola, creant un debat polític i social a Catalunya i a tot Espanya.
Aquesta data ha quedat remarcada en la memòria de Catalunya i, com a recordatori d’aquest esdeveniment i de lluita per la independència, desenes de municipis catalans hi han dedicat espais públics com ara places, carrers, parcs i fins i tot centres cívics o pavellons, eliminant referències a la monarquia, Guàrdia Civil o personatge proscrits per la llei de la memòria, donant significat al clam “els carrers seran sempre nostres”, ja que ara ja es pot dir que molts carrers i places de Catalunya ja són de l’1 d’octubre.
Aquest article explora algunes d’aquestes places i el seu significat.
- El municipi on havia de votar el president Carles Puigdemont, Sant Julià de Ramis, va ser batejada plaça de l’1 d’octubre, just després d’un ple extraordinari convocat el dia 2 d’octubre del 2017.
- La població pionera va ser Vilagrasseta, que mesos abans del referèndum va nomenar una plaça com a 1 d’octubre.
- A Tortosa, per exemple, el canvi de nom d’un carrer va servir per eliminar el record del nomenclàtor Joaquim Bau, alcalde del Baix Ebre durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera.
- Una de les més conegudes a Catalunya amb aquest nom és la plaça de Vic. Convertida en l’epicentre de manifestacions i actes polítics cada any quan es commemora l’aniversari del referèndum.
- La plaça de Girona també és una plaça de recordatori i homenatge als esdeveniments d’aquell dia, quan els ciutadans van votar massivament malgrat l’oposició del govern espanyol.
- I, la plaça de Barcelona on va tenir lloc diverses concentracions durant els esdeveniments de l’1 d’octubre del 2017, quan les autoritats van intentar impedir la celebració del referèndum també és anomenada 1 d’octubre.
Així doncs, aquestes places serveixen com a recordatori constant dels fets d’aquell dia, donant força al crit català “ni oblit ni perdó”. Per alguns, aquest nom són un símbol de resistència i de la lluita per l’autodeterminació de Catalunya, mentre que per altres poden ser vistos com a polèmica i debat. Això explica la complexitat i riquesa de la història i la cultura catalana.
Tot i això, la política i història de Catalunya estan en constant evolució, i per això, els noms d’aquestes places serveixen com a punts de referència per la memòria de tots els catalans.