Jugant al Paraulògic

Paraulògic i Wordle: Els jocs virals en català del 2022

Jugant al Paraulògic

Els jocs de paraules, com l’Scrabble, l’Aparaulats o el Mastermind, han estat protagonistes de moltes sobretaules amb familiars o amics. Ara, aquestes reunions s’han traslladat, en part, a les xarxes socials.

Aquests últims mesos han aparegut dos jocs lingüístics altament addictius per a molts catalanoparlants. Són jocs senzills i la mecànica és molt simple però bastant addictiva, i et deixen presumir en línia si ho fas bé, un fet que òbviament li puja punts i el causant, probablement, de que s’hagin fet tan virals.

Paraulògic

Creat per RodaMots, es tracta d’un joc que proposa cada dia un panell amb una combinació de 7 lletres, al mig que cal utilitzar sempre. Les lletres es poden repetir, i s’han de fer combinacions amb un mínim de tres. Com més lletres tinguin les paraules, més punts sumarà l’usuari.

Com sempre, hi ha mots que queden fora de joc. Només poden ser paraules que apareguin al Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, dels verbs només s’accepten els infinitius i no s’accepten noms propis.

Per als qui no puguin parar de donar voltes a les paraules que els falten, l’endemà, el joc publica el resultat del dia anterior. A més, si s’hi accedeix des del mateix dispositiu, l’aplicació recorda els resultats que havia obtingut cada jugador. D’aquesta manera, mostra quines paraules ja havia aconseguit trobar l’usuari i quines li faltaven.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Parlem Telecom (@parlem_telecom)

El Paraulògic està inspirat en l’Spelling Bee, un passatemps del diari The New York Times que també posa a prova les habilitats dels jugadors a l’hora de formar paraules.

Wordle

El Wordle es un joc que consisteix a deduir les cinc lletres d’una paraula, sense pistes, i només tens sis intents. Després d’un primer intent, el programa t’avisa amb colors diferents si les lletres estan bé o malament.

D’aquesta manera, apareixeran els quadrats en color gris si les lletres que s’han triat no formen part de la paraula proposada; en groc si s’hi troben, però en una posició diferent a la de la paraula que busquem; i en verd si les lletres s’han col·locat al lloc que els correspon.

L’usuari té un total de sis intents per endevinar la paraula i, una vegada s’hagi resolt, no tindrà l’opció de tornar a jugar fins que no hagin passat 24 hores.

L’altre gran ‘culpable’ del fenomen Wordle és la senzillesa que ofereix per a compartir l’èxit de cadascun amb altres usuaris. Una vegada endevinis la paraula oculta, el joc et dona l’opció d’enviar-lo per qualsevol via i/o aplicació.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Parlem Telecom (@parlem_telecom)

Trucs per guanyar al Paraulògic i al Wordle

Si no tens el nivell de Màrius Serra, hi ha un seguit de trucs que t’acosten a trobar les paraules. En el cas del Paraulògic, et recomanem anar refrescant les lletres perquè es moguin del seu lloc al panell i, així, podràs veure noves combinacions. A més, també és clau formar síl·labes i mirar de connectar-les. El que, sens dubte, pot generar més d’una paraula és fer una repassada de les que ja haguem escrit i buscar-ne derivades. Ah, i recorda que pots repetir més d’un cop les lletres.

Pel que fa al Wordle, la primera paraula és clau. Et recomanem començar sempre amb paraules que no repeteixin lletres i que estiguin formades per vocals i consonants comunes. Has de tenir en compte que en català, l’ús de les vocals és aproximadament un 50 % de les lletres. I recorda, les lletres també es poden repetir!

 

Entrades relacionades

Entrades relacionades

Vols fer-te’n client?
1704876999659_Parlem_Laia_300