què és 5g

Què és el 5G?

què és 5g

La tecnologia 5g ja és un fet real que revolucionarà les nostres vides

El principal avantatge del 5G és la rapidesa en la connexió i transmissió de dades fet que provocarà una nova era de telèfons mòbils que s’adaptaran a les necessitats del moment.

No parem de sentir-ne parlar però últimament encara més. La nova tecnologia 5G ja ha arribat per canviar per complet la nostra relació amb les màquines, la manera de connectar-nos i molt més.

El principal avantatge del 5G és la immediatesa en la connexió i transmissió de dades, és a dir, l’augment increïble en la velocitat de navegació. Això es deu a la reducció de la latència, i et preguntaràs, què és això? Doncs es tracta del temps de resposta de la web o, dit d’una altra manera, el temps que es triga a transferir les dades dins d’una xarxa. Ja podem dir que s’ha acabat estar esperant mirant la pantalla que es carregui la pàgina que vols visitar. Un altre dels avantatges més importants i revolucionaris és que la xarxa 5G permetrà connectar material quotidià entre si i entre nosaltres en temps real. Això potenciarà les cases domòtiques, cases automatitzades i connectades que permeten, per exemple, encendre l’aire condicionat des del dispositiu mòbil i des de qualsevol punt on et trobis. Amb aquesta nova xarxa també es podrà connectar entre si tot el mobiliari urbà creant una gran infraestructura per seguir avançant en concepte d’Smart City.

Si les telecomunicacions avancen, els mòbils també. Els Smartphones han revolucionat les nostres vides i les nostres maneres de fer ja que s’han convertit en una de les principals eines de treball i comunicació. Mentiríeu si diguéssiu que mai us heu quedat penjats amb la paraula la boca enmig d’una videotrucada. Amb la nova tecnologia 5G ens prometen que això s’ha acabat. Coses tan senzilles del dia a dia com veure una pel·lícula, descarregar música o compartir les nostres fotografies a les xarxes socials es podrà fer en temps rècord. De fet, en termes de velocitat, amb el 5G s’experimenten velocitats 10 vegades superiors a les que ja tenim amb el 4G. Ara bé, no us penseu que notareu una diferència enviant missatges instantanis, el 5G el notarem en aquelles operacions o l’ús de dades sigui elevat. La velocitat no és l’únic avantatge, aquesta nova tecnologia presenta una optimització de la bateria dels dispositius, ja que les tasques que han de realitzar aquests es faran amb un menor esforç.

El 5G és una causa inevitable dels canvis tecnològics, socials i econòmics que s’estan produint en el segle XXI. Si ens diuen que arribarem a tenir cotxes voladors, per algun lloc hem de començar i les xarxes de transmissió d’informació són un punt clau. El que està clar és que aquesta aposta tecnològica ha arribat però no per quedar-se, ja que l’univers de la telefonia mòbil no té límits i s’està constantment reinventant. De fet, la tecnologia que queda enrere només té 4 anys d’antiguitat i es va produir per la transformació constant dels Smartphones. Nous dispositius més atractius i amb aplicacions noves que necessiten i demanden un ecosistema que els permeti seguir desenvolupant-se. Altaveus amb assistents de veu, televisors intel·ligents, electrodomèstics connectats, domòtica… diferents màquines que s’interconnecten amb els nostres telèfons que seran capaços de controlar i fer-nos la vida més fàcil.

Però quants cops us han dit que la tecnologia 5G és perillosa? Quants cops us ha arribat informació sobre els efectes negatius que té sobre nosaltres? Un estudi de l’Organització Munidal de la Salut publicat el febrer del 2020, exposa que no s’ha detectat cap efecte advers per la salut relacionat causalment amb l’exposició a les tecnologies sense fils. També cal afegir que el Comitè Científic Assessor en Radiofreqüència i Salut va publicar un informe titulat ‘5G i salut‘ on apuntava que es pot estar tranquil, ja que no hi ha evidencies científiques sobre els riscos d’aquesta tecnologia. La por recau en el fet que aquesta xarxa utilitza més ones de ràdio i, per tant, crea més radiació electromagnètica i això fa que molta gent pensi que pot ajudar a desenvolupar alguns tipus de càncer. El físic i investigador de càncer David Robert Grimes, va dir en un article publicat per GQ Magazine que aquestes ones no tenen prou energia per descompondre l’ADN i causar danys cel·lulars. Tot i això, la mateixa OMS també va declarar que les tecnologies sense fils es trobaven en el nivell 2B (baixa probabilitat) de cancerígenes. Està clar que el futur és incert i encara cal investigar molt però tot apunta que no serà perjudicial per a la salut. La transmissió d’ones de les torres de telecomunicacions fins als nostres telèfons es porta produint des del 2G, fa anys que esrem rodejats de radiació electromagnètica de molts tipus de tecnologies i, de moment, no hi ha res que confirmi que el 5G hagi de ser més perjudicial que les anteriors.

Però tothom tindrà accés al 5G?

El 2020 és l’any clau per aquesta tecnologia i pel boom dels mòbils 5G, però les estimacions diuen que no serà fins a finals del 2025 que arribarà al 65% de les persones i controlarà el 45% del tràfic mundial de dades mòbils. També tindrà molta repercussió en l’IoT (Internet of Things), és a dir, en la xarxa d’objectes de la vida quotidiana que compten amb sensors, softwares i altres tecnologies per connectar i intercanviar dades amb altres dispositius a través d’internet. Les prediccions futures, doncs, ens marquen que la implementació serà favorable i transformadora.

S’ha d’entendre, però, que aquesta nova tecnologia afecta en la seva majoria a les infraestructures que formen part de l’Internet de les coses. Per això, fins que les operadores i les marques no comencin a comercialitzar aquestes noves màquines, no es podrà entendre el panorama del 5G com una realitat per tothom. Ho podem veure, per exemple, en l’oferta de telèfons 5G, que actualment encara no està suficientment desenvolupada i el consumidor no té moltes opcions a escollir.

El principal problema és que la infraestructura de distribució del 5G suposa un cost molt elevat, ja que s’ha de comprar banda de freqüència que actualment s’està utilitzant per a altres mitjans. Tot i això, moltes operadores ja l’estan començant a utilitzar i es preveu que aquest any el desplegament incrementi considerablement.

En conclusió, la cinquena generació de xarxes mòbils és una realitat que s’està introduint en les nostres vides a poc a poc per revolucionar-ho tot. Aquest any veurem els canvis més significatius amb els nous mòbils 5G i en la manera de connectar-nos amb els dispositius del nostre entorn. Hem parlat de molts dels avantatges del 5G com la velocitat de connexió o tot l’univers de possibilitats que ens ofereix cap a noves maneres de fer. Però no tot són flors i violes, hem de ser conscients que també presenta aspectes negatius i que encara queden molts estudis per fer que ens permetran treure noves dades i conclusions. El que està clar és que vivim en una societat que no para d’avançar, una societat que reclama aquests canvis per tal d’adaptar-nos a les noves necessitats que van sorgint. Ara per ara, les empreses i organitzacions han d’arribar a l’alçada de tot el que suposa l’aparició de la xarxa 5G per tal de contribuir a una ràpida implementació d’aquesta i ho han de fer pensant en un futur que seguirà canviant i progressant.

Entrades relacionades

Entrades relacionades

Vols fer-te’n client?
1704876999659_Parlem_Laia_300