El Cercle Tecnològic de Catalunya (Ctecno) ha llençat la 13ª edició del Baròmetre del sector, marcat plenament pel context de nova realitat que ens ha deixat la pandèmia de la covid-19, el qual ha permès mesurar com s’ha comportat l’ecosistema tecnològic en aquest període, i com ha exercit el seu rol com a agent transformador econòmic i social.
El Baròmetre TIC és l’eina que el sector tecnològic utilitza per a monitoritzar el seu estat i com a palanca per impulsar iniciatives i projectes que el reforcin i maximitzin el seu impacte transformador a l’economia i a la societat. Per fer-lo, es recullen les percepcions i valoracions d’una mostra representativa del teixit empresarial català. Enguany, amb la participació de 1.104 empreses repartides entre 493 empreses d’oferta i 611 empreses de la demanda.
Malgrat la crisi sanitària, el sector tecnològic continua creixent, un any més, i aportant valor a la societat. Tot i que la pandèmia ha esdevingut un fre econòmic per a la majoria del sectors, el tecnològic es reafirma i consolida com un sector en creixement i, per tant, cabdal per a l’economia del país tal com s’ha pogut comprovar en aquest període.
2021, sinònim a creixement
Pel que fa al nombre d’empreses, si s’analitzen les dades oficials recentment publicades s’observa com el nombre d’empreses de l’oferta TIC a Catalunya segueix creixent de manera important. Actualment hi ha 16.711 empreses cosa que suposa un increment del 10,8% des del 2017, que assoliran la xifra de 22.600 milions d’euros de facturació aquest any. Tenint en compte tots aquests indicadors presents i la seva evolució en la darrera dècada només podem concloure que la contribució del sector TIC al desenvolupament econòmic del territori és cada cop més rellevant.
Val la pena aprofundir en les dades relacionades amb el nombre de persones treballadores en el sector TIC català. Les darreres dades oficials mostren un increment del 11,6% des del 2017, arribant a la xifra de 129.001 llocs de treball.
Segons les dades recollides, el sector TIC a Catalunya ha superat la pandèmia de la covid-19 amb un increment important en la facturació i les empreses tancaran el 2021 amb uns resultats econòmics quant a la facturació superiors als dels anys anteriors.
En aquest sentit, s’observa que el 51,3% de les empreses de l’oferta TIC ha incrementat la seva facturació respecte l’exercici 2019. Pel que fa a les previsions per aquest any 2021, les empreses segueixen expressant valoracions molt positives com demostra el fet que un 71,8% de les empreses consultades té una previsió de facturació major a la del 2020.
Segons les dades recollides, l’ecosistema ratifica el seu pes creixent en el PIB català i el seu rol com a motor de transformació econòmica i social en aquest context de crisi provocat per la pandèmia. Una dada que reafirma les projeccions de negoci optimistes pel sector és la intenció de noves contractacions. El 61,5% de les empreses preveu que haurà de contractar més persones l’any 2021 i, fins i tot, un 21,3% d’aquestes empreses creu que haurà de contractar més de 10 persones.
La demanda i els reptes del sector tecnològic
A banda de la facturació i les persones que hi treballen, s’observa que la demanda és cada vegada més madura en l’aplicació de productes i serveis TIC. De fet, el 54,2% de les empreses enquestades considera que la fuga de talent afecta el sector tecnològic de manera intensa i preocupant. Aquest grau de preocupació ha crescut notablement en els darrers anys, ja que durant el 2013 era només un 30%, i en l’edició 2018 d’un 46%.
Relacionat amb el talent del sector d’oferta TIC a Catalunya, la poca representativitat de la dona segueix sent un tema d’importància cabdal. Amb paraules de Laia Bonet, Tercera Tinenta d’Alcaldia d’Agenda 2030 i transició digital de l’Ajuntament de Barcelona, “la falta de dones en l’àmbit tecnològic no és només una pèrdua de talent sinó que també es perd una determinada mirada sobre la tecnologia, sovint més centrada en la utilització de la tecnologia per a millorar la qualitat de vida de la societat”. El 2019 el nombre de dones que treballaven a les empreses TIC era del 28,71%, mentre que el 2020 va ser del 27,41%.
Ara, però, s’albiren nous reptes dels quals no podem defugir. Com a sector tenim el deure de posar en valor i liderar el paper de la tecnologia com a eix vertebrador per transformar l’economia i la societat. A Parlem tenim clar que seguirem aportant el nostre granet de sorra per posar en valor el poder transformador de la tecnologia.
Et deixem aquí la presentació del Baròmetre 2021 que va tenir lloc el 2 de desembre del 2021. Pots sol·licitar-te l’informe sencer aquí.