bretxa de genere

Parlem Telecom, compromesos en trencar la bretxa de gènere en el sector TIC

bretxa de genere

Si busquem la definició del concepte ‘bretxa de gènere’, trobem que és la diferència entre dones i homes en nivell de participació, accés als recursos, drets, poder, influència, remuneració i guanys en qualsevol àmbit. Aquesta bretxa es veu clarament definida en el sector de les TIC.

Segons l’informe Dones en les TIC de la Generalitat de Catalunya, les dones es veuen menys representades en el mercat laboral tecnològic a causa de les desigualtats en el sistema educatiu i les desigualtats en el món laboral. Des de Parlem lluitem perquè aquesta bretxa es vagi desdibuixant participant i finançant iniciatives de divulgació per animar les noies a estudiar carreres TIC. Tanmateix, recentment hem participat en l’última edició de l’STEM Women Congress i en el projecte #100tifiques. Aquest últim projecte coincideix amb el Dia Internacional de les Dones i les Nenes de la Ciència, l’11 de Febrer. L’objectiu és promoure els rols femenins de referència en els àmbits de les ciències i enginyeries per fomentar les vocacions femenines en aquestes matèries. També comptem amb dones en alts càrrecs com l’Alicia Ollé, enginyera de telecomunicacions i directora d’operacions, que ha participat en aquestes iniciatives per explicar la seva experiència i encoratjar a les noies a escollir el sector TIC com a professió.

Segons revela l’informe ‘L’ecosistema de les TIC des de la perspectiva de gènere a Barcelona’, “a les universitats tan sols un 13% de les dones es formen en graus TIC, i a la formació professional només un 6% de noies es decanten per estudis d’informàtica i comunicació.” Alícia Ollé va estudiar Enginyeria Tècnica en Sistemes de Telecomunicació a la Universitat Politècnica de Barcelona (U.P.C.) i va completar la seva formació amb un màster en Telemàtica a la U.P.C. i un màster en e-Business a La Salle (Universitat Ramon Llull). Tal com diu la nostra directora d’operacions, “no hi ha una sola causa que expliqui el percentatge tan baix de dones en el sector TIC sinó que es tracta de diferents aspectes com els estereotips, la falta de referents, la falta de suport familiar o de l’entorn en alguns casos.”

Alícia Ollé afirma que en l’àmbit laboral és imprescindible el 50% de la perspectiva femenina en el sector de la tecnologia: “En el moment que aconseguim que el 50% de les candidatures per ocupar una posició siguin de dones. Si no arriba un percentatge de CV equiparable és més difícil que la posició la pugui acabar ocupant una dona. Per això hem de realitzar un esforç per aconseguir motivar les nenes perquè apostin per aquest tipus d’estudis, però també que les polítiques d’igualtat de gènere estiguin plenament assumides.” És per aquest motiu que, des de Parlem, també estem construint sinergies amb diverses universitats catalanes per tal de fomentar el talent i la incorporació de talent femení STEM a Parlem.

En definitiva, seguirem treballant per atraure, retenir i promoure a les dones al sector ocupacional de les tecnologies, i també impulsar el lideratge femení.

Entrades relacionades

Entrades relacionades