VPN

VPN: Què és i com funciona?

VPN

La seguretat a la xarxa és primordial. De la mateixa manera que ens posem el cinturó quan anem amb un vehicle, també hi ha eines que augmenten la seguretat mentre naveguem per Internet. Es tracta de les VPN, xarxes privades virtuals (Virtual Private Network).

Per què necessito una VPN?

A ningú li agrada que l’espiïn ni que el vigilin. L’ús de VPNs garanteixen la protecció necessària davant dels punts d’accessos amb Wi-Fi públic. D’aquesta manera, si utilitzes amb regularitat xarxes Wi-Fi públiques, una VPN pot ser un aliat més que recurrent. Els darrers anys s’han proliferat nombroses tècniques per robar dades en punts d’accés públics i amb una xarxa privada virtual gaudiràs d’una connexió segura.

Per què serveixen les connexions VPN?

Evita el rastreig i la vigilància

El teu historial de navegació, els missatges i les publicacions a les xarxes socials poden rastrejar-se amb molta facilitat per organismes governamentals. El que ofereix una connexió VPN és protegir la teva privacitat al xifrar el tràfic i ocultar la teva adreça IP.

Evita la censura i fa el salt als bloquejos geogràfics

Hi ha molts proveïdors que ofereixen continguts per un nombre determinat de països i en restringeixen la seva reproducció a la resta. La VPN et podrà mostrar tots aquells continguts que estiguin al servidor, en funció del país on estigui allotjada.

Teletreball

Amb el context dels últims mesos, les empreses han fet ús de la interconnectivitat de les VPN a xarxes que no estaven físicament connectades, per fer que els seus treballadors poguessin treballar de forma remota amb accés a una xarxa privada.

Avantatges i desaventatges d’una VPN

Hi ha una cosa segura amb les VPNs i és que es connecten i desconnecten molt fàcilment. El fet que pugui simular la teva ubicació i que aporti seguretat addicional als punts d’accés Wi-Fi, són dos dels punts més importants a tenir en compte. A més, uns dels usos que et permeten les connexions VPN tenen a veure amb els salts dels bloquejos geogràfics, un major anonimat a la xarxa i fins i tot, el bloqueig de publicitat.

Malgrat que hi hagi alguna opció gratuïta, és un servei de pagament. A més, no sempre et garanteixen un anonimat total i la seva seguretat no és infal·lible. I, per altra banda, la diferència de velocitat entre connectar-se a Internet directament o fer que les dades que consultis creuin el món, com amb una VPN, pot ser abismal.

Com funciona una xarxa VPN?

Per explicar-ho de forma fàcil, quan un usuari es connecta a Internet des de casa seva, el seu dispositiu es comunica amb un router o un mòdem que l’enllaça amb Internet. I amb la connexió de dades del mòbil passa una cosa similar, però l’essència és la mateixa: un dispositiu es connecta a un altre que li dóna accés a Internet. Cada dispositiu té assignada una adreça IP local, la qual no és visible a Internet. I el conjunt dels dispositius connectats són una xarxa local.

Una connexió VPN et permet crear una xarxa local sense haver de connectar entre si els seus dispositius, i ho fa per mitjà d’Internet, com si esdevingués una mena de túnel. El més comú, però, és registrar-se a una de les moltes empreses que ofereixen serveis de VPN pagant una quota mensual, o bé creant el teu propi servidor per tenir un control total i absolut amb serveis com OpenVPN.

Entrades relacionades

Entrades relacionades