5g

5G Catalunya: l’impuls decisiu cap a una societat digital

5g

El projecte 5G Catalunya, un consorci format per 8 empreses del sector – entre elles Parlem Telecom –, ha estat un dels adjudicataris de la segona convocatòria d’ajudes al desenvolupament de pilots 5G convocada per Red.es en el marc del Pla Nacional 5G.

L’objectiu del projecte contempla experimentar amb les tècniques de gestió de xarxa, així com les novetats que permetin aquesta tecnologia i desenvolupar diferents casos d’ús a la ciutat de Barcelona.

5g Catalunya

Sobre el projecte 5G Catalunya

Doncs, la tecnologia 5G ja ha arribat a la capital catalana, i ho ha fet per començar a traçar noves iniciatives que ens permetin estar connectats amb tot allò que ens rodeja.

De fet, el projecte 5G Catalunya ha estat un dels adjudicataris de la convocatòria d’ajudes que va sortir a finals del 2019 per Red.es, l’entitat del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, el qual compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El projecte, que va començar a la tardor del 2020 i posarà punt final a principis del 2023, contempla un pressupost global de 5,4 milions d’euros i s’està duent a terme amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona, Fira Barcelona, i2cat, SEAT i l’escola de negocis IESE.

Parlem i el projecte 5Gcat

El consorci que forma el 5G Catalunya està format per 8 empreses, lideradres per Cellnex Telecom i el Grup MASMÓVIL, en què també participen Aumenta Solutions, l’empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria; l’enginyeria Atos; la consultora NAE; la tecnològica Lenovo; l’empresa emergent Nearby Computing; i Parlem Telecom.

A Parlem compartim amb totes aquestes empreses la voluntat de situar Barcelona a la vanguardia del 5G a Espanya i esdevenir un pilar fonamental de la transformació digital i que impliqui un canvi tant econòmic com social.

A més, participarem en la dinamització de dos casos d’ús en concret, el cas d’e-shopping a través de realitat augmentada al Mercat de la Boqueria i un altre cas amb un autobús autònom a Fira Barcelona.

mapa pilot 5g

Casos d’ús

El projecte contempla fins a 8 casos d’ús en sectors molt concrets, i amb la col·laboració de cadascuna de les empreses participants:

  • El cas SEAT SA, que pretén fer servir de base una xarxa privada 5G per desplegar una plataforma que permeti localitzar actius dins d’una fàbrica.
  • Una xarxa íntegrament 5G, amb què Barcelona viurà el desplegament de xarxa 5G per als usos del projecte, i que després romandrà en funcionament.
  • XAL, també es volen mostrar els avantatges d’aquesta tecnologia en el camp de la producció audiovisual.
  • La gestió de la seguretat ciutadana i emergències, prevenint, intervenint de forma ràpida i amb una extracció de conclusions molt eficient.
  • Neutral host, oferint una connectivitat excel·lent en zones d’alta ocupació estacional.
  • Suport hologràfic a l’educació a distància.
  • Un autobús autònom, en el qual intervé Fira de Barcelona, i que pretén aportar solucions de mobilitat en grans espais tancats de forma sostenible.
  • Realitat augmentada per comprar al mercat de la Boqueria, amb l’objectiu d’enriquir l’experiència de compra tant pel comprador com pel venedor.

Els dos últims, amb implicació directa de Parlem en els projectes.

Avantatges del 5G

El 5G és una realitat. No només és la cinquena generació de xarxes per a comunicacions mòbils, amb un increment substancial de la velocitat amb què ens comuniquem o descarreguem continguts d’Internet, sinó que servirà per transformar digitalment la societat i la indústria.

De fet, el 5G ens portarà un seguit de canvis i noves aplicacions fins ara gairebé impossibles d’imaginar que afectaran, com diem, tant a nous models de producció com a nous serveis demandats per la societat.

Les principals funcionalitats que aportarà la tecnologia 5G són:

  1. La banda ampla millorada: que permetrà la descàrrega ultrarràpida (fins a 10 Gbps) de continguts i que els dispositius mòbils estiguin connectats a la xarxa de forma permanent.
  2. El retard de la xarxa serà molt baix, amb l’objectiu d’aconseguir un temps de latència d’1 ms.
  3. Comunicació massiva entra màquines: no només ens beneficiarà a les persones. El 5G permetrà les comunicacions entre dispositius, ja que es preveuen densitats fins a 1 milió de dispositius connectats per km².

Totes elles, assolint uns paràmetres molt superiors al 4G.

Impacte del 5G a la societat

Com ho veurem reflectit en el nostre ús quotidià? Implicarà una millora molt gran en el nostre dia a dia en el sentit que en espais on tradicionalment no oferien gaire connectivitat, amb el 5G sí que n’hi haurà. Parlem d’espais molt concorreguts, com estadis, centres comercials, hospitals o en festivals de música. Com també de túnels d’autopistes, la xarxa ferroviària i de metro, així com aparcaments subterranis.

A més, es potenciarà l’ús d’aplicacions com ara les relacionades amb el consum de béns i serveis, lleure, turisme o el car sharing. Totes elles es veuran sensiblement millorades amb l’arribada de la nova tecnologia.

Per altra banda, el 5G reduirà la bretxa digital, ampliant la banda ampla a velocitats altes en zones rurals; millorarà l’experiència del transport i el seguiment de les mercaderies en el sector de la logística; permetrà desenvolupar solucions pensades per a la seguretat, anticipant-se i resolent incidències abans que no es produeixin; i crearà xarxes de comunicacions autosostenibles, permetent l’arribada de la mobilitat del futur.

Red.es

Entrades relacionades

Entrades relacionades

Vols fer-te’n client?
1704876999659_Parlem_Laia_300